Ce-am gatit...



27.05.2018

Ciocolata de casa cu alune de padure


         Hmmm... ciocolata de casa... mama nu facea prea des desertul asta, insa avea magazinul din colt niste batoane de ciocolata... excelente: tari, crocante, cu bucatele de lapte praf... yummy. Erau numai bune sa ne dea energie inainte de plimbarile luuungi prin cartier. Pe atunci, numarul de pasi nu era o problema:)).
         Nu am gasit eu inca reteta acelor batoane, dar ciocolata pe care am pregatit-o este destul de apropiata ca grad de... bunatate:).

         Ingredientele nu sunt multe:

   

300gr zahar
125ml apa
300gr lapte praf 
50gr cacao
150gr unt
100gr alune de padure prajite
esenta de rom

            Pasii sunt destul de simpli:

            1. Am pus la fiert apa si zaharul, intr-o cratita cu fundul mai gros. Am fiert pana am obtinut un sirop. 

Siropul e gata atunci cand il pui pe o farfurie si nu curge

          2. Cand siropul a fost gata, am adaugat cacaua si am mai dat cateva clocote, dupa care am oprit focul, am adaugat untul si am amestecat bine pana s-a omogenizat. 
                                                                


          3. Am adaugat apoi esenta de rom(dupa gust), treptat laptele praf si am omogenizat bine cu un tel. 
Telul meu nu a fost suficient de puternic asa ca, am trecut la lingura de lemn.


          4. Intre timp am uns cu unt un vas de sticla si apoi am turnat compozitia, am nivelat, am adaugat alunele de padure intregi si am introdus tava in frigider, peste noapte.  



           5. Dimineata, am taiat-o bucatele si am servit-o:

          Nu sunt chiar batoanele de copilarie, dar a fost foarte buna. Cred ca au iesit in jur de 12 portii, dar nu ar fi ajuns pentru 12 persoane:))). 

          In urma cu vreo 5 ani, am incercat si varianta ... bomboane de ciocolata. Din aceleasi ingrediente mi-au iesit in jur de 50 de bucati:

                                        Fotografia postată de Anamaria Szekely.



Pofta buna!
Cost:  3 RON/portie(aproximativ cat un baton de ciocolata de la magazin)
*Reteta nu imi apartine dar o am de multa vreme si nu mai stiu cui sa-i acord credite:)




04.12.2016

American pancakes

          Traditia de duminica dimineata: american pancakes cu diferite toppinguri. Partea buna este ca ingredientele se gasesc in bucataria fiecarei gospodine:


1 ou
150ml lapte
esenta de vanilie (dupa gust)
150 gr faina
1 banana bine coapta
1 lingurita de miere
1 lingurita praf de copt
1 lingurita ulei de cocos(sau unt normal)

         Am inceput prin a bate oul, dupa care am adaugat laptele si esenta de vanilie. A urmat faina, praful de copt si banana zdrobita cu furculita. La final am adaugat mierea si uleiul de cocos. A iesit un 'aluat' putin mai vascos decat cel pentru clatite. 
        Urmeaza distractia... coptul pancakes-urilor:). 

          Sunt coapte pe o parte atunci cand apar bule la suprafata aluatului. Acum e momentul sa fie intoarse iar dupa ce s-au copt si pe cealalta parte, pot fi scoase din tigaie. 
                                   

          Oricate as face... intotdeauna este una mai ... neagra.

          Dupa ce le-am copt pe toate, am facut repede un fresh de mere... si micul dejun a fost gata.
          Ca si topping recomand crema de ciocolata. Sunt cele mai gustose in aceasta combinatie, iar daca sunt si niste capsuni pe langa... ce sa mai spun... sunt foarte bune:). Dar... si siropul de artar e foarte bun, si dulceata de macese, si mierea si.... chiar si dulceata cu branza. Am spus prea multe... pana la urma, tine de gusturile fiecaruia dintre noi.



          Din ingredientele mentionate mai sus ies in jur de 8 pancakes, suficiente pentru 2 persoane.

          Pofta buna!

          Cost: aproximativ 3 lei/portie

_______________________________________________________________
20.11.2016

Chec cu morcovi

          Dupa muuulte muuulte luni am reusit sa pregatesc din nou un chec cu morcovi. Nu de alta, dar am avut cerere:)). E un chec foarte bun, satios, care poate fi servit cu succes la micul dejun sau ca si desert.  
Ingrediente:

                                           


500gr faina
500gr zahar
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita sare
1 lingurita scortisoara
5 morcovi medii
250ml ulei fara miros
4 oua

          Am folosit o tava rotunda, detasabila, de 28cm.
          In primul rand, am dat morcovii prin razatoarea marunta, dupa care am amestecat intr-un bol, faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea si scortisoara.
          La acest amestec am adaugat morcovii, uleiul si ouale. Am amestecat bine cu o lingura, dupa care am folosit mixerul pentru 2 minute pentru a omogeniza compozitia. 
          Am pus hartia de copt in tava, dupa care am uns-o cu unt si am tapetat-o cu faina. Apoi am turnat compozitia in tava.


           Am introdus tava in cuptor pentru aproximativ o ora. Timpul e relativ pentru ca depinde de cuptorul folosit. Ca idee, cand checul a trecut testul scobitorii, am oprit focul si l-am mai lasat cateva minute in cuptor. 
           L-am scos din cuptor si l-am lasat sa se raceasca in tava.
       
          Dupa ce s-a racit, l-am scos din forma si l-am asezat pe platou. 

         In mod normal, se serveste cu o crema de branza amestecata cu zahar pudra si scortisoara. Dar merge si simplu, sau cu o lingura de smantana.      

Pofta buna!
Cost: 10.00 RON(aproximativ 10 portii)
_______________________________________________________________

03.01.2016

Chec aperitiv


Sarbatorile din 2015 m-au prins in casa noua. Cu bucataria numai pentru mine. Am crezut ca voi gati vrute si nevrute. Dar, ca de obicei, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ:)). Am pimit de toate de la mamele noastre. Carora le multumim:P. 

Totusi... am vrut musai sa fac si eu ceva, asa ca... am ales un chec aperitiv. Simplu si rapid. 

Ingrediente(pentru o tava de cozonac cu lungime de aproximativ 20cm):
Chec cu bacon si masline

4 oua
3 linguri ulei de masline
100g faina
1 lingurita praf de copt
sare
150g sunca
100g salam sasesc
100g masline negre
1/2 ardei rosu
60g cascaval ras

Dupa cum se vede, ingredientele sunt comune deci un astfel de chec aperitiv nu necesita cumparaturi suplimentare:). Si poate fi pregatit si in miez de noapte(asa cum am facut si eu).

E si usor de preparat:

In primul rand am taiat cubulete sunca, salamul, ardeiul si maslinele.

Apoi, am mixat bine ouale pana cand au devenit o compozitie spumoasa.

Am continuat sa mixez si am turnat incet uleiul peste acestea. 

Dupa ce am amestecat praful de copt cu faina, le-am cernut peste ouale gata mixate.Chec cu sunca si masline                                    chec cu sunca si masline

Am adaugat restul ingredientelor si am amestecat pana cand le-am incorporat complet in compozitia de chec.

Urmatorul pas a fost sa torn totul intr-o tava de chec:
chec cu sunca si masline

Dupa aproximativ 45 de minute petrecute in cuptor, checul meu s-a rumenit frumos:
chec cu sunca si masline
L-am lasat in tava peste noapte. Dimineata a fost numai bun de servit:

chec cu sunca si masline                                          chec cu sunca si masline


Un aperitiv aspectuos si gustos. A avut succes de fiecare data cand l-am pregatit. 

Pofta buna!

Cost: 17 lei(aproximativ 5 portii)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  
20.10.2015

Eclere cu vanilie


In ultimele saptamani mi-a fost tare pofta de eclere. Si daca mi-a fost pofta, am mers la cofetarie si mi-am cumparat. Si au fost bune. Dar, parca, tot mai bun e ce gatesti cu mana ta, Asa ca... mi-am facut curaj si am inceput... calatoria eclerelor:)). Am incercat mai multe retete si ultima, dupa indelungi cercetari, a fost cea castigatoare. Asa ca, iat-o:

Ingrediente pentru coji (aproximativ 50 mini eclere sau 10 eclere de dimensiuni normale):

125ml apa
125ml lapte
100g unt 
150g faina 000
1 praf de sare
5 oua medii sau 4 mari sau cate e nevoie(explic mai jos de ce)

Buun... dupa ce mi-am masurat cu grija toate cantitatile, a urmat partea 'distractiva'... 

Am pus la fiert apa, laptele, sarea si untul, pana cand untul s-a topit si amestecul a inceput sa fiarba.

                                       

Cand amestecul a inceput sa fiarba, am luat oala de pe foc si am adaugat toata cantitatea de faina. Am amestecat foarte bine, pana cand am obtinut un aluat cat de cat uniform. Apoi am pus din nou oala pe foc si am amestecat in continuare, astfel incat sa scot cat mai multa apa din aluat. La final, aluatul a aratat ca in imaginea de mai jos:

Asta a fost momentul in care l-am luat de pe foc si l-am lasat sa se racoreasca. Dupa 15-20 de minute l-am pus intr-un bol si am inceput sa-l mixez. Fac o paranteza aici si spun ca prin mixare, aluatul se raceste.
                               
                       


A venit randul oualor sa fie incorporate, pe rand, in aluat.
Acum... ouale... reteta spune 4 oua mari sau 5 medii. Aici am gresit eu la primele incercari. De fapt, ce am descoperit eu(de-aia e importanta experienta:P) este ca se pun atatea oua cate e nevoie pentru ca aluatul sa fie suficient de ferm ca sa poata fi modelat si nu prea moale, ca sa nu curga din pos/punga/seringa. Daca primele dati am folosit exact cantitatea din reteta, de data asta am folosit doar 3 oua medii si consistenta aluatului a fost perfecta.

 Before 

Dupa ce am fomat eclerele, le-am introdus in cuptor. In primele 10 minute la temperatura mare, dupa care am scazut temperatura. Le-am copt in jur de 30 de minute. Din nou, foarte important... in primele 20 de minute NU SE DESCHIDE USA CUPTORULUI. De ce? Pentru ca se intrerupe procesul de crestere al eclerelor. Avand in vedere ca am facut totul corect... am obtinut urmatorul rezultat:

After

Dupa ce le-am scos din cuptor, le-am lasat la racit, pana am pregatit crema.

Ingrediente pentru crema:
155g zahar
625ml lapte
5 galbenusuri
65g faina
1 plic zahar vanilat
1 lingurita esenta de vanilie

Crema asta e crema de patiserie, cea care se gaseste in cornurile cu vanilie. Din punctul meu de vedere e delicioasa si merge foarte bine ca umplutura la eclere. 
E si simplu de facut:

Am batut galbenusurile cu zaharul pana au devenit lucioase si spumoase. Apoi am adaugat zaharul vanilat si esenta de vanilie. 
                            

Dupa aceea am incorporat faina, treptat. 
Urmatorul pas a fost sa adaug laptele, amestecand in continuare cu telul. Am pus toata compozitia intr-o oala si am pus-o pe foc mic, amestecand in continuu(ca la budinca). Am amestecat pana cand crema s-a ingrosat si a inceput sa clocoteasca. 

Am luat-o de pe foc si am turnat-o in doua castroane, pe care le-am acoperit cu folie. Folia am pus-o direct peste crema pentru ca atunci cand se raceste sa nu se formeze crusta.
                      

Dupa ce s-a racit, am transferat-o intr-un bol si am mixat-o din nou. 

In acest moment crema a devenit excelenta pentru a umple cojile de eclere.

Ingrediente pentru ornat:
Ciocolata neagra 100g
Ciocolata cu lapte 100g

Am topit ciocolata pe baie de aburi, 

                             

dupa care, eclerele umplute, le-am introdus in ciocolata, numai pe una dintre parti. Am putut face asta pentru ca le-am umplut cu seringa, fara a le taia.


E multa munca, si destul de migaloasa, dar, desi ca aspect nu pot concura cu cele de cofetarie... la gust, castiga cu siguranta:). 


Pofta buna!

Cost: 2 RON/portie (5 buc) 

P.s. Mi-am promis ca data viitoare cand mai pregatesc eclere, imi aloc 2 zile: una pentru copt cojile si una pentru umplut si ornat. Nu de alta, dar toate in aceeasi zi... e prea mult:p

___________________________________________________________________


26.10.2014
Mini Oreo/Rom cheesecakes

Ieri dimineata m-am trezit cu o pofta de cheesecake... si chiar daca am fost la cofetarie si mi-am cumparat o felie... nu se compara cu ceea ce fac eu acasa:P. 
Asa ca... un search rapid pe Google si am gasit mai multe retete interesante. Dar cea care mi-a atras atentia... in special din cauza ca am vrut s-o incerc de mai multa vreme, este cea pe care o descriu in continuare:

Ingrediente pentru 12 bucati:
12 biscuiti Oreo sau Rom
200 gr branza de vaci
100 ml frisca lichida
2 linguri zahar pudra
2 oua
1 esenta de vanilie

Intr-o tava pentru briose am pus hartiile de copt, pe fundul carora am adaugat biscuitii. 

Branza am batut-o spuma cu mixerul, dupa care am adaugat cele 2 linguri de zahar. Peste amestecul rezultat am adaugat frisca si cele 2 oua. La sfarsit am pus esenta de vanilie. Din toate astea a iesit un amestec destul de lichid, care s-a intarit la coacere.


  Am adaugat crema de branza peste bscuitii pregatiti anterior.


Prajiturelele le-am dat la cuptor pana cand branza a capatat o culoare usor aramie,
Dupa aproximativ 30 de minute am scos prajiturelele din cuptor si le-am dus direct pe balcon, la rece. Dupa ce s-au racit...



Ca idee... sunt bune si foarte usor si rapid de facut.

Pofta buna!

Cost: 15 RON/12 bucati(Avand in vedere ca am dat 6.50 RON pentru o felie mica-mica de cheesecake de la cofetarie... e biiine:P)

_________________________________________________________________

06.04.2013
Tort simplu de ciocolata

Ingrediente:

Pentru blat:
60g unt moale
250g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
2 oua, batute usor
156g self raising flour(156g faina alba+5g praf de copt+putina sare)
3 linguri cacao
1 lingurita bicarbonat de sodiu
280ml lapte
drajeuri colorate

Pentru glazura:
90g ciocolata amaruie
40g unt
60ml frisca lichida

Incepem cu incalzitul cuptorului la 180 grade. Continuam cu unsul si tapetatul unei tavi cu un diametru de 18cm.

Untul, zaharul si esenta de vanilie se pun intr-un castron si se mixeaza pana devin spuma.

Treptat se adauga cele 2 oua, care au fost batute usor inainte.
Faina, cacaoa si bicarbonatul se cern impreuna intr-un bol. Amestecul obtinut, si laptele, se adauga alternativ peste compozitia obtinuta anterior, amestecand usor pana la omogenizare. 

Turnam totul in tava pe care am pregatit-o mai devreme si introducem in cuptor pentru 40 de minute sau pana trece testul scobitorii. Atunci cand blatul este copt, il scoatem din cuptor si il lasam in forma 5 minute inainte de a-l rasturna pe un platou. 


Pentru glazura, topim ciocolata, impreuna cu untul si frisca lichida, pe baie de aburi, amestecand tot timpul.

Dupa ce s-a racit blatul, turnam glazura peste el si ornam.



Enjoy!
Cost: 15 RON/8 portii


________________________________________________________________________________
30.03.2013
Briose cu tarate de ovaz si caise uscate

Ingrediente:

250 g faina de grau
1 lingurita praf de copt
45g tarate de ovaz
60g caise uscate, maruntite
1 ou, batut usor
60g stafide
325 ml lapte batut
60ml miere
90g unt topit

Pentru inceput, se incalzeste cuptorul la 180 grade. Se amesteca ingredientele uscate(faina, praful de copt, taratele de ovaz, caisele si stafidele). Se pun deoparte.
In continuare, se amesteca laptele batut, mierea, untul si oul. Amestecul umed se adauga peste cel uscat. Compozitia obtinuta se toarna in forme de briose(ale mele sunt de silicon). 
Se coc timp de 20-25 de minute, sau pana trec testul scobitorii. 


Se servesc la micul dejun, proaspete, unse cu putin unt si eventual putina miere.
Pofta buna!

Cost: 13.00 RON/12 buc (Acceptabil:D)



_________________________________________________________________________________

02.02.2013

       Duminica trecuta mi s-a facut pofta de una dintre prajiturile mele preferate... Amandina! Si mi-am zis atunci... ca n-ar strica sa invat s-o pregatesc daca tot imi place asa de mult. Si am incercat. A iesit buna, cu precizarea ca trebuie sa mai lucrez la aspect.
      
       Asta a iesit:





      
_________________________________________________________________________________


02.06.2012

Cateodata, nu des, imi vine si mie cheful de bucatarit:D. Ce-i drept, imi plac mult dulciurile, asa ca ma ocup mai mult de asta. Daca tot e sarbatoare maine, am incropit o tarta cu capsuni...





                                      
 Pe langa tarta, m-am jucat cu o jumatate de blat de tort, pe care l-am umplut si l-am acoperit cu budinca de ciocolata si apoi l-am ornat cu frisca. Si a iesit.... ce se vede...


_________________________________________________________________________________
10.06.2012
Vineri am mancat cel mai bun snitel de pui din viata mea, acoperit cu fulgi de porumb. Am mai auzit despre reteta asta insa, pentru ca nu sunt cel mai pasionat bucatar, nu m-am aventurat s-o incerc.

Insa azi, i-a venit vremea...
Am luat cateva bucati de piept de pui, le-am batut si le-am presarat cu sare, piper, boia si un pic de praf de usturoi.
 Am pus faina intr-o farfurie,
 am batut 3 oua si am adaugat un pic de vegeta, pentru gust,
 am luat fulgi de porumb si i-am maruntit -  am folosit cam o jumatate de punga.
 Am dat bucatile de carne prin faina,
 prin ou,
 si, in final, prin fulgii de porumb.
 Le-am pus la prajit in ulei incins.
 Si.... Voila!
 De data asta le-am servit cu Cartofi Frantuzesti. Si au fost foarte bune!






03.10.2012

Ciocolata de casa:



2 comentarii: