duminică, 19 februarie 2017

Calatorii spre centrul Pamantului: pesteri si saline din Romania

I.  Salina Turda 18.02.2017


Prima intalnire cu "maruntaiele" pamantului am avut-o prin clasa a I-a. Aveam vreo 8 ani cand am fost in prima excursie cu Doamna Invatatoare: Salina Turda, Cheile Turzii si Valea Ariesului. Cred ca era un fel de excursie initiatica pentru ca imi amintesc ca si sora mea a fost tot acolo in primul an de scoala.

In fine, pe atunci Salina Turda nu era catalogata drept una dintre cele mai spectaculoase destinatii turistice din lume. Pe atunci era doar un coridor lung,( prin care imi amintesc ca am umblat mult si mi-am  murdarit "tenisii":)) ).
                                         

                                    
Coridorul a ramas la fel, insa salina a suferit modificari.
  
Coridorul avea si are si acum cateva incaperi adiacente:

Mina Iosif - care a primit denumirea de Sala Ecourilor datorita modului in care se propaga sunetele.
                              
  Mina Iosif - Sala Ecourilor

Sala Crivacului este o incapere in care se afla utilajul cu ajutorul caruia era transportata pe verticala, sarea extrasa din mina Rudolf. Un lucru interesant este faptul ca acesta este singurul utilaj de acest fel, din toate salinele din Romania, care a fost pastrat pe locul in care a fost folosit intial. 

                                          

Sala Crivacului

Mina Rudolf are o adancime de 42 de metri, latime de 50 de metri si lungime de 80 de metri. Pentru coborare poate fi folosit liftul sau cele 172 de trepte.

Atunci, la 8 ani - Mina Rudolf era doar un hau mare si imi amintesc si acum frica pe care am simtit-o cand ne-au plimbat pe podul acela suspendat care o inconjoara. Acum, adancimea ei nu ma mai sperie asa tare, poate si din cauza ca infrastructura imi pare mult mai sigura.                                              
 Vedere pe si de pe pod

                                                                 
Iesirea spre Durgau 

In prezent Salina Turda este un loc excelent in care sa te recreezi dupa o saptamana obositoare de munca in special tinand cont ca poti merge sa citesti o carte sau sa practici diferite activitati de agrement puse la dispozitie de administratia salinei: minigolf, bowling, barcute si altele.

O vizita in salina trebuie sa fie traita. Si desi liftul suna foarte tentant... eu il recomand la urcare. La coborare merita sa folosesti scarile pentru ca numai asa vei simti cu adevarat cat esti de ... jos. Mai ales ca, la fiecare etaj, se gaseste, sculptat, anul la care s-a ajuns la nivelul respectiv cu exploatarea.

Salina poate fi vizitata in orice anotimp iar temperatura din interior este constanta de 11-12 grade Celsius. Deci... faptul ca afara ploua, ninge sau este foarte cald, nu este o scuza. Mai ales ca atmosfera din salina este foarte benefica pentru caile noastre respiratorii.

Pana la urmatoarea iesire...

... Drumuri line!:)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu