joi, 3 mai 2012

Despre 1 mai - Pe malul Crisului

In 2012, 1 mai a cazut in ziua de 29 aprilie;)). Cu ocazia asta, am planuit o scurta excursie pe malul Crisului Repede. Mai exact, ne-am propus sa vizitam cateva pesteri din zona Suncuius.
Cu plecarea din Cluj, traseul ar fi urmatorul: Cluj-Napoca, Huedin, Poieni, Ciucea, Bucea(au o frumoasa si noua biserica - cea din imagine), dupa care, inainte de urcarea pe Piatra Craiului se face stanga, inspre Bratca. Urmeaza o intersectie mai mare, unde se face dreapta, nu stanga!:)) Acesta a fost drumul ales de noi, o alegere nu prea inspirata (drum comunal - sau, in traducere, vai de ea masina).

Intr-un final, am ajuns in Suncuius, unde am vizitat Pestera Unguru Mare:
Pestera nu e foarte mare, dar e frumoasa. Partea mai interesanta e podul suspendat de la intrare.

Si e pacat ca nu am avut parte de ghid. Fiind o zi aglomerata s-a limitat la taiatul biletelor. Zona de campare era foarte aglomerata, era galagie mare si mizerieeee cat cuprinde.

Dupa ce am vizitat Pestera Unguru Mare si am aflat ca Pestera Vantului, care se afla in apropiere, nu poate fi vizitata, ne-am continuat drumul spre Pestera Vadu Crisului.

Din localitatea Vadu Crisului, drumul spre pestera se continua pe jos, pe o poteca de pe malul Crisului, paralela cand de-a parte, cand de alta cu calea ferata:
Atentie mare! Calea ferata e circulata!

Luminita de la capatul tunelului;))

Este de traversat si un tunel, cu cativa zeci de metri inainte de podul care traverseaza Crisul si care duce spre pestera.

 Inainte de asta insa, in partea dreapta se deschide o frumoasa priveliste care cuprinde, pe langa munti si Cascada Vadu Crisului:

Trecem podul si o luam la dreapta, inspre pestera.

Intrarea e mica si ascunsa la baza muntelui, dar pestera.... e una dintre cele mai frumoase pesteri pe care le-am vizitat pana acum.
Pe tot parcursul excursiei prin munte, ne insoteste un rau, cel care, la iesirea din pestera formeaza cascada mentionata mai devreme.

Urcam,

 coboram,

si apoi ajungem intr-un loc unde avem senzatia ca pestera se termina. Da' de unde! Nu numai ca nu e gata, dar continua pe o distanta poate la fel de mare ca si cea parcursa pana acolo.
Ne inghesuim printr-un tunel stramt, dupa care ne aflam intr-o incapere mare 'plina' de sunetul asurzitor facut de rauletul din pestera, in cadere.

Cu mare grija la picioare, la cap, ... de fapt, cu mare grija inaintam spre 'inima' muntelui.Dupa 25 de minute de mers, ajungem la o trecatoare care reprezinta o provocare pentru cei fara conditie fizica...:d, o tura de ... mersul piticului:)

Dupa care, ajungem la capatul vizitabil al Pesterii Vadu' Crisului. Facem o poza, ne tragem sufletul si o luam spre iesire.


Dupa racoarea din pestera, caldura de afara ne taie respiratia.

E ora 4 dupa amiaza si noi n-am mancat altceva decat cornulete si turta dulce, si stomacul nostru cere... mancare. In drum spre Cluj, am gasit un loc de popas pe Valea Draganului, un loc bine cunoscut, cu un mic baraj, unde se poate face si baie, in Tranis, vis-a-vis de 'Cooperativa'.:)


Astfel se incheie escapada noastra din ziua de 29 aprilie 2012.

Nu stiu cata lume a auzit de pestera Vadu Crisului, dar o recomand cu caldura tuturor amatorilor de drumetii si nu numai. Iar daca intamplarea face sa nu aveti o masina la dispozitie, nu e nici o problema, pentru ca in drumul sau de la Cluj-Napoca la Oradea, trenul trece chiar pe langa pestera, are si o halta acolo - Halta Pestera.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu