marți, 25 august 2015

Despre 2 Mai 2014 - Valea Ariesului

         Stii ziua aia in care te intorci intr-un loc in care ai fost, ti-a placut, dar au trecut ani buni pana sa-l revezi? Ieri am avut parte de o astfel de zi. 
         Adevarul este ca a trecut mult de cand nu am mai calatorit pe un traseu atat de pitoresc. Pentru cine nu mai stie pe unde vine Valea Ariesului... e locul acela unde ne-am oprit la picnic... dupa ce am vizitat Salina Turda si Cheile Turzii... in clasa a I-a. Explicatia asta e valabila pentru aproape toti clujenii...:).
        "Tinta" zilei a fost comuna Garda de Sus - satul Dobresti, situat la aproximativ 160 km de Cluj-Napoca. Localitatea este cunoscuta, in special, pentru ca de aici porneste unul din traseele spre Pestera Ghetarul - Scarisoara.          Drumul este foarte usor de urmat si nu este nevoie neaparat sa ai o harta... desi... sa pornesti la drum cu o harta in mana... este una dintre cele mai bune parti ale unei calatorii :P. De la Cluj-Napoca, se pleaca spre Turda. Din Turda se urmeaza indicatorul spre orasul Campeni. Inainte de a ajunge la Campeni, am trecut pe langa Cascada Sipote. Cascada Sipote -  vizibila de la sosea, este o cadere de apa de la 700m la 430m, direct in Aries. Pe marginea drumului este amenajat un popas, de unde cascada poate fi admirata si de unde turistii se pot alimenta cu apa provenita direct din aceasta.
Cascada Sipote

          De la Campeni, pana la Garda de Sus, se ajunge in aproximativ 30 de minute, urmand drumul serpuit prin munte, spre statiunea Arieseni.        Unul dintre drumurile care ajunge la Ghetarul Scarisoara(drum recent modernizat) pleaca din satul Dobresti - o asezare foarte pitoreasca cu oameni gospodari care si-au amenajat chiar si locuri de campare, precum cel din imaginea de mai jos:


          Pestera Ghetarul de la Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar de la noi din tara. Foarte interesant de stiut este ca cel mai vechi strat de gheata are o vechime de peste 4000 de ani. In fiecare an, se topeste cate un strat de gheata de la suprafata si unul de la baza. Ghetarul se "innoieste" in fiecare an cu stratul de gheata "produs" pe parcursul iernii.
          Intrarea in pestera se face pe o scara de fier care coboara adanc in inima muntelui. Este important de stiut ca in cazul unei vizite a pesterii este nevoie de haine groase deoarece temperatura resimtita este de aproximativ 0 grade C.          De asemenea, este necesara o atentie sporita la picioare avand in vedere ca scarile metalice si cele de lemn de la intrarea in pestera sunt in permanenta acoperite cu un strat de gheata.


          Partea vizitabila  a pesterii este formata dintr-o galerie mare denumita generic - Sala Mare, unde putem recunoaste bine-cunoscutele formatiuni din pesteri: stalactite si stalacmite.Vizita e scurta insa impresionanta. Dupa un tur de aproximativ 15 minute al pesterii, timp in care ai cam vazut ce era de vazut, urmeaza urcusul spre iesire. Diferenta de temperatura este destul de mare asa ca, la iesirea din pestera scapam de haine precum ceapa de coji;)).


          La intoarcerea spre Cluj am vazut cel mai negru cer din viata mea. Din pacate doar atat am reusit sa surprind cu aparatul meu. As spune totusi ca a fost un sfarsit impresionant pentru excursia din 2 mai:).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu