marți, 2 iunie 2015

Despre Toplita - Borsec

          30 mai - 1 iunie. Week-end prelungit. Vreme frumoasa. Excursie la munte.
     
          Destinatie ne-au fost doua mici orasele de munte, din Carpatii Rasariteni : Toplita(localitate denumita de multe ori 'Polul Frigului' din cauza temperaturilor foarte scazute inregistrate in timpul iernii) si Borsec(bine-cunoscuta pentru izvoarele sale de ape minerale).

          Buuun... am pornit la drum in jurul orei 8, dimineata si am ales traseul Cluj-Napoca- Mociu - Reghin - Toplita. Nu as numi-o cea mai inspirata alegere, din cauza drumului aflat intr-o stare destul de avansata de degradare. Eh! Drumuri nationale "ca la noi, la nimenea"!       
                                                      Partea plina a paharului - macii:)

          De la Reghin incolo, starea drumului se schimba; si peisajul de asemenea:          In localitatile dintre Reghin si Toplita am vazut mai multe cuiburi de berze decat oriunde altundeva.

          In Toplita m-a uimit linistea si curatenia oraselului de munte. Ii spun orasel pentru ca in 10-15  minute i-am vazut centrul. Una dintre cladirile emblematice este Casa de Cultura; una dintre cele mai mari din tara. Din cate am inteles, nu este folosita la adevarata ei capacitate. Pacat.  
          Dar e frumos. Si din oricare parte te uiti, ai parte de privelisti minunate. 
          Un loc care merita vizitat este Manastirea 'Sf Ilie' din Toplita. Fiecare stie de ce merge la manastire, asa ca, las imaginile sa spuna mai multe...
                                                            


                                       


                                         


          Pe drumul ce leaga Toplita de Borsec se afla unul dintre cele mai mari monumente dedicate soldatilor romani cazuti la datorie in Primul Razboi Mondial. Acesta a fost inaugurat in anul 1939 si adaposteste ramasitele pamantesti a 771 soldati romani. 


                                                  Orasul si statiunea Borsec se afla la aproximativ 25km de Toplita, peste munte. Frumusetea peisajelor este greu de descris in cuvinte...


          Toata lumea stie ca in Borsec se gasesc foarte multe izvoare de apa minerala. 


Cate-un pic-pic am umplut si eu o sticla de 0.5l 

          Se spune ca Ceausescu primea in fiecare dimineata apa proaspata din Borsec. Acest lucru era posibil cu ajutorul caii ferate pe care circula trenul dinspre Borsec inspre Toplita.


          Ce nu stie multa lume este ca, pe langa izvoarele de apa minerala, statiunea Borsec are si altceva de oferit. Am fost placut surprinsa cand am vazut ce bine amenajate sunt traseele din preajma statiunii. Aleile pietruite, bancile de lemn, cosurile de gunoi, pana si toalete 'ecologice'(ca si cele de la bunicii nostri de la tara:P), m-au facut sa cred ca si la noi in tara se poate. Vointa sa fie.
A! Si sa nu uit de nenumaratele panouri cu informatii legate de obiectivele din apropiere.          Pentru a ajunge la Cetatea Bufnitelor am parcurs un traseu destul de lung insa extraordinar de bine marcat si organizat, Traseul trece pe langa unul dintre izvoarele de apa minerala.
Cetatea Bufnitelor

Izvorul J. Pierre Curie - contine radiu          Am vizitat de asemenea si Pestera de Gheata - care are o adancime de aproximativ 120 de pasi, este complet in bezna(deci e nevoie de lanterna pentru a fi vizitata) si pe cand am ajuns noi gheata lipsea cu desavarsire, din cauza temperaturilor ridicate de afara. 


          Pestera este destul de ingusta, cu greu incap 2 oameni unul pe langa altul. De asemenea, e nevoie de atentie marita la picioare si nu numai, pentru ca pietrele sunt alunecoase si ascutite.


         Grota Ursilor sau Pestera Ursilor sau Canionul Ursilor cum i-as spune eu este un ansamblu de coridoare sapat intre 2 stanci. De o parte si de alta se afla mici grote, de unde probabil i-a venit si numele. Pestera este accesibila tot timpul anului si  nu se plateste taxa de intrare. 

                                         


                                          
                                                      
                                                           Traseul este frumos si usor insa dureaza in jur de 3 ore asa ca nu strica sa ai la tine o gustare. 

          Incalziti, obositi si infometati am ajuns in statiune unde am gasit doar 2 terase deschise care insa nu serveau mancare deoarece 'aveau evenimente'. Vad ca a inceput modernizarea Borsec-ului insa tare bine le-ar prinde mai multe locuri unde se poate servi masa. Fac o paranteza si spun ca exista locuri amenajate unde se pot face gratare sau unde se poate consuma mancarea adusa de acasa:P. 


         De la Toplita la Cluj ne-am intors prin Reghin - Targu-Mures. De data asta drumul a fost foarte bun, deci masina a fost multumita, cu toate ca traseul a fost cu cativa km mai lung. 


        Da, stiu! M-am intins cu povestile si pozele insa a fost o excursie frumoasa care a meritat oboseala si caldura specifica, mai nou, zilelor de vara. 


         Pana una-alta... eu cred ca fiecare coltisor din tara noastra merita sa fie vizitat... asa ca....
Drumuri bune!


          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu